Dorp in de kijker


Toerisme Leiestreek vzw, het samenwerkingsverband van 28 steden en gemeenten langsheen de Leievallei tussen Wervik en Gent, laat je elk jaar kennis maken met een leuk maar minder bekend dorp dat het extra in de kijker wil zetten. In 2013 valt Geluwe die eer te beurt. Naar aanleiding van de verkiezing pakt de 'Gapersgemeente', naast een aantal evenementen die jaarlijks op het programma staan, uit met enkele nieuwe activiteiten die zowel de toerist als recreant moet weten te lokken.

Geluwe?

Een klein dorp kan alleen groot zijn door klein en vooral zichzelf te blijven. Geen gemeente die dat beter
beseft dan Geluwe (‘Gilwe’ in de volksmond): een  levendig dorp in het zuiden van WestVlaanderen dat zijn kleinschaligheid ten volle als troef uitspeelt. De groene omgeving, de vlotte bereikbaarheid en een divers aanbod van horeca, zorgen ervoor dat het de ideale uitvalbasis
voor een fiets- of wandeltocht vormt.
Sinds 1976 is Geluwe een deelgemeente van Wervik. De identiteit van de gemeenschap bleef na al die jaren evenwel behouden. Hoewel de Gapersgemeente (*) de jongste jaren sterk groeide door instroom
van veel jonge gezinnen (anno 2013 +/- 6.500 inwoners) bleef de typische dorpssfeer er hangen.
Kenmerkend zijn alvast de grote samenhang (‘wij’-gevoel), een grenzeloos dynamisme, gastvrijheid maar
ook een bloeiend verenigingsleven met een rijk en divers aanbod aan activiteiten. En feesten en genieten zit de Geluwenaren in het bloed: zoveel is duidelijk… Oordeel zelf!

Persconferentie

Het programma van Geluwe in de kijker werd op 21/02 op de persconferentie voorgesteld.  Klik hier door voor het filmpje van de persconferentie (TV Geluwe). Bekijk hier de foto's (foto's Toerisme Leiestreek)

Activiteiten:   Klik hier voor de folder.


PROGRAMMA

24 maart – Doortocht wielerklassieker Gent-Wevelgem

Geluwe ligt op de finalestrook in aanloop naar de finish in Wevelgem. Tijdens dit event geniet je van de typische sfeer die het hele wielergebeuren in Vlaanderen losmaakt. Uiteenlopend programma met o.m. een fietswijding, een Breughelmaaltijd (vooraf inschrijven) , muziekoptreden Deci and the Jacky Bels, wielerkunst expo van Veerle Ardenoy en animatie tijdens de doortocht van het wielerpeloton (omstreeks 16.23u). De wedstrijd kan je live volgen op groot scherm. Wie weet loop je een Geluwse of Wervikse wielercoryfee tegen het lijf? En met wat geluk volg je de doortocht vanuit een unieke positie boven parcours!

Bekijk hier het filmpje van de fietswijding.
Klik hier door naar de foto's van de receptie en kijk hier naar de foto's van de doortocht van de wielerwedstrijd. (D.Romaen)

De majoretten en de belleman zwaaiden naar televisiekijkend Vlaanderen in de live-uitzending van Gent-Wevelgem. Bekijk hier de beelden van de passage door Geluwe.


21 april - Erfgoeddag (‘Stop de Tijd!’)

Geluwe telt één van de laatste pijpenrokersclubs in Vlaanderen. Een stukje ‘vergeten’ levend erfgoed en traditie dat dreigt verloren te gaan. Het opzet van de ‘puppesmooringe’( zoals het gebeuren in de volksmond door het leven gaat)? 3 gram tabak zo lang mogelijk brandend houden, met slechts 2 lucifers in de hand. Geen evidentie… Het Nationaal Tabaksmuseum wil van het thema van Erfgoeddag 2013 (‘Stop de tijd!’) gebruik maken om dit volkse gegeven even in de spotlichten te plaatsen, met een publieksgebeuren en een kleine tentoonstelling.
Meer info:
T: 056 95 24 25  -  www.nationaaltabaksmuseum.betabaksmuseum@wervik.be
Organisatie:
Stad Wervik (dienst Erfgoed) i.s.m. Nationaal Tabaksmuseum & pijpenrokersgilde ‘De Verenigde Rokers’


11 mei 2013 – 22ste Koolzakroute (*)


Rustige, landelijke wandeltocht vanuit het gehucht Ter Hand doorheen de heuvelachtige groene rand van Geluwe, op de grens met de Westhoek, richting Beselare. Keuze uit verschillende parcours/afstanden.
Waar?
Start aan voormalige wijkschool Ter Hand (Magerheidstraat 64).  Bereikbaar met openbaar vervoer (trein): lijn Kortrijk-Poperinge - station Menen (afhaling mogelijk op aanvraag tot vrijdag 10 mei op onderstaan telefoonnummer)
Meer info:
T: 056 50 41 64 – 056 31 27 90
Organisatie:
Feestcomité Koolzakommegang i.s.m. Wervikse Wandelsport Vereniging / Aktivia
(*) Deze wandeling maakt deel uit van het programma van de Koolzakommegang (9 t.e.m. 13 mei), een folkloregebeuren dat volgens de overlevering al bijna 140 jaar gevierd wordt en gaandeweg uitgegroeide tot een wijkkermis met volksspelen, optredens voor jong en oud, een vertelavond, sportwedstrijden en een traditionele mastbeklimming voor de jeugd. Wil je meer weten omtrent de Koolzakommegang en het gehucht Ter Hand, bezoek dan de expo die tijdens de Koolzakommegang doorgaat in het voormalige wijkschooltje, waar je tal van unieke foto’s, filmpjes en objecten ‘uit de oude doos’ kan bekijken. Je ontdekt er meteen ook het springlevende Ter Hand van vandaag.
Opening tentoonstelling op donderdagavond 9 mei 2013 vanaf 17u30 (iedereen welkom - gratis toegang).
Meer info:


20 mei – 39ste Gezinswandelzoektocht

Met het hele gezin op stap in en rond Geluwe. Tijdens de 9 km lange tocht langs grotendeels autoluwe wegen ontdek je de mooiste plekjes van het ‘Dorp in de Kijker’. Met een reeks opdrachten onderweg leer je de Gapersgemeente ook op een speelse manier beter kennen. De primussen maken kans op een leuke prijs (kinderen krijgen sowieso een leuke attentie).
Waar?
Start in basisschool De Graankorrel Geluwe (Beselarestraat 33)

Wanneer?
Start inschrijvingen tussen 13.30-14.30u.

Deelnameprijs:
-         Volw.:  leden € 3,00 euro - niet-leden € 5,00
-         Kinderen (tot 13 j.): leden € 2,00 - niet-leden € 3,00
-         Gezinsprijs (enkel voor leden): € 10,00

Meer info:

Organisatie:
Gezinsbond Geluwe


29 mei 2013 – Benefietwandeltocht ‘wandelen voor genCOO Malawi’ (6-12-17-20-28 km)


Wandeling doorheen de vernieuwde dorpskern van de Gapersgemeente, via o.m. het gemeentepark en het Reutelbeek wandelpad. Keuze uit verschillende parcours/afstanden. De tochten van meer dan 6 km gaan richting de groene hoogten rond het gehucht Ter Hand, met o.m. een ommetje langs het Moeremaaibos en verkenning van een deel van het traject van de provinciale Boerenkrijg wandelroute. Verloting van mooie prijzen onder de deelnemers.
De opbrengst gaat integraal naar vzw genCOO (Generation Cooperation) Malawi, voor de bouw van een cultureel centrum ter plaatse. De zoon van organisator Eddy Six (Matthias) steekt de handen uit de mouwen en gaat meehelpen in Afrika.
Waar & wanneer?
Starten doe je bij café Het Berkenhof (Kloosterstraat 9, Geluwe) tussen 7.00u en 16.00u. Bereikbaar met openbaar vervoer (trein): lijn Kortrijk-Poperinge - station Menen (afhaling mogelijk op aanvraag tot dinsdag 28 mei om 19u op onderstaand telefoonnummer)

Deelnameprijs:
Leden Aktivia € 1,10 - niet-leden € 1,50

Meer info:
T:
0494 80 92 67 – six.eddy@gmail.com

Organisatie:
Wervikse Wandelsport Vereniging / Aktivia


20 juni 2013 – Erfgoedwandeling ‘De Boerenkrijg in de streek van Ter Hand’

Het groene panoramische landschap van de Boerenkrijg wandelroute in en rond het Geluwse gehucht Ter Hand kan de wandelaar nooit ontgoochelen. Toch is het goed te weten dat de sfeer in deze landelijke omgeving een 200-tal jaar geleden bijzonder grimmig was. De plaatselijke bevolking – werkvolk, adel en geestelijkheid – kwam in de herfst van 1798 mee in opstand tegen de principes van de Franse Revolutie: “vrijheid, gelijkheid, broederlijkheid”. 
Voor deze erfgoedwandeling werd een stuk uit de provinciale Boerenkrijg wandelroute geplukt dat plaatsen aandoet of laat zien waar Brigands en Sansculotten de revolte organiseerden of probeerden neer te slaan. We horen meteen wat er in Geluwe zelf gebeurde, evenals in de omliggende regio...
Voor wie een deugddoende zomerse avondwandeling wil combineren met een stukje boeiende sociale geschiedenis is deze erfgoedwandeling een ‘must’. We besluiten met een fris schuimend streekbiertje.
Waar  & wanneer?
Vertrek om 19.00u. aan voormalige wijkschool Ter Hand (Magerheidstraat 64). Wandelafstand ongeveer 5 km. Totale duur: +/- 2.00u. A.u.b. vooraf inschrijven via www.toerisme-leiestreek.be.

Deelnameprijs: volwassenen € 3,00 of € 5,00/gezin - kinderen < 12 = gratis. Gratis voor leden van Pasar.

Meer info:
T: 056 95 24 17 – cultuur@wervik.be
T: 056 95 24 25 – toerisme@wervik.be

Organisatie:
Dienst Erfgoed + Toerisme Wervik.
Begeleiding door Dirk Decuypere.

06 juli – Theaterwandeling 3*2 Tsjechov (*)

Wandeling op en rond de charmante Geluwse Molenhoek. Onderweg geniet je op drie verschillende locaties telkens van 2 één-akters van Anton Tsjechov.
In samenwerking met én gespeeld door leden van Koninklijke Toneelgilde Onder Ons Geluwe (K.T.O.O.G.).
Waar & wanneer?
Vertrek om 19.30u. aan de tent in het Congobos, ter hoogte van Beselarestraat 169, Geluwe.
Wandelafstand ongeveer 3 km. Totale duur +/- 2.00u.

Meer info:
T 056 31 07 93 - huizelernout@telenet.be

Organisatie: 
Molenhoek Feestcomité

(*) Onderdeel van het programma van de Molenhoekfeesten (05-07.07), een feestelijk gebeuren in de groene rand rondom Geluwe..


10-11-12-13-14 juli - Gapersfeesten
Wie feesten in Geluwe zegt, denkt uiteraard in de eerste plaats aan de Gapersfeesten. Het feestgebeuren met een rijke traditie groeide de jongste jaren uit tot een meerdaags gebeuren waarin iedereen ongetwijfeld zijn gading in vindt. Het zwaartepunt ligt op zaterdag waar de centrumstraten het decors vormen voor een cocktail van afwisselende elementen: straatanimatie, volksspelen en diverse muziekoptredens,  braderie, drukbevolkte terrasjes en niet te missen: de aloude ‘Gapersworp’, een must voor de kids. Het ideale moment om het Dorp in de Kijker 2013 in een uitgelaten sfeer te ontdekken!
Waar?
Dorpskern Geluwe

Meer info:
T 0486 85 74 26 of 056 32 44 52 – www.gapersfeestengeluwe.be

Organisatie: 
Gaperscomité i.s.m. diverse verenigingen, lokale handelaars en straatcomités21 juli – Smoefelfietstocht

Smakelijke fietstocht doorheen Geluwe, Kruiseke en Wervik. Onderweg hou je halt bij diverse hoeves proef je van al het lekkers dat de stad en regio te bieden heeft.
Tijdig inschrijven is de boodschap!
Meer info (startplaats, afstand & deelnameprijs):
T 056 53 00 95 - vincent.vermeulen@verz.kbc.be  

Organisatie:
Landelijke Gilde Geluwe26-27-28 juli – Festival Nachten van de Jukte

Na een sabbatjaar gaan de organisatoren van ‘De Nachten van de Jukte’ er opnieuw volop tegenaan,  inmiddels al voor 16de editie! Het bijzondere aan dit festival? Een bruisende mix van live-bands, dj’s en comedians, verspreid over 3 podia en 3 dagen, die zorgt voor een unieke festivalsfeer. Met elk jaar ongeveer 6.000 bezoekers zijn de Nachten intussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het West-Vlaamse festivallandschap.
Waar?
Stokstraat – B&B Terra Sana

Meer info (programma & tickets):

Organisatie: 
Nachten van De Jukte vzw


30-31 augustus 1 september -  Folkfestival Celtic Night

In een stad als Wervik met een rijk verleden dat teruggaat tot de tijd van de Kelten en de Romeinen, is de link met folkmuziek nooit ver weg. Dit kleinschalige folkfestival staat voor gezelligheid, gemoedelijkheid, kwaliteit en originaliteit binnen het genre. Traditioneel staat een gebalanceerde mix tussen gevestigde en 'te ontdekken' bands op het programma, aangevuld met bijzonder sfeervolle randactiviteiten (jamsessies, folkbal, etc.). Nieuw dit jaar is dat de sets op 2 podia doorgaan: de concerttent en 'onder het canvas', het nieuwe buitenpodium.
Een aanrader voor elke liefhebber van pure folk en vooral een leuke uitstap voor gezinnen met kinderen.
Line-up: o.m.
-         Moragh (Keltische folkband met violist Dirk Naessens, Urban Trad) 
-         Harmony Glen (NL)
-         Sisters of the Ancient Ways, Bogus Duo (balfolk/NL)
-         Moragh XL (feat. Philip Masure)
-         Cesair (paganfolk/NL)
-         Andar (de nieuwe folkband van Philip Masure met o.a. Helen Flagerty (SCO) en David Munnely (IRL))
-         Harmony Glen (NL)
-         Rastaban (rasechte paganfolk uit Wallonië)

Waar?
Stokstraat – B&B Terra Sana

Meer info (programma; tickets):
www.celticnight.be
Speciale actie voor inwoners van Wervik en Geluwe: 6de editie = 6 euro/p.p. aan de kassa
Organisatie:
vzw Triskell


14 september - Ontdek Geluwe, Geluwe Ontdekt

Een bijzonder succesvolle en druk bijgewoonde 1ste editie in 2007 smaakte naar meer… Daarom slaan de organisatoren van dit bijzondere verenigingen evenement opnieuw de handen in elkaar.  Ditmaal als één van de hoofdactiviteiten van ‘Geluwe – Dorp in de Kijker 2013’.

Het verenigingsleven, of beter de levendigheid en diversiteit ervan, is de beste barometer van de sfeer en de dynamiek die in een dorp hangt.  Geluwe gaat er prat op bijna 60 (!) verenigingen te tellen. Dit volkse evenement wil niet alleen de dorpelingen samen brengen, het laat ook inwoners uit de ruime regio toe het dorp in de kijker al haar facetten te ontdekken. Een aanrader – zeker voor nieuwe inwoners van de Gapersgemeente!

Programma:
10.00 u.:  openingsmis opgeluisterd  door het Geluwse St.-Dionysiuskoor. Na de misviering is er de wijding/doop van Jan De Gaper.
- 11.00 u.: gratis aperitief voor alle Geluwenaren in de tent op de Sint-Denijsplaats.
- 12.00 u.:  walking dinner m.m.v. plaatselijke slagers en traiteurzaken (Q-linair, Sterslagerij ’t Gaperke + traiteurs Vincent en Kurt Decuypere).
Kaarten:- VVK € 12 (café ’t Zwijntje/Sint-Krispijn/Het Berkenhof, Wijnen Ignace, Sterslagerij ’t Gaperke, eetkroeg ’t Smiske, Slagerij-traiteur Q-linair)
- ADD € 15
- 14.00 u.: gratis koffietafel 55+’ers met bingospel en optreden van het Geluwse koor A Lieta Vita  (14.00-14.30 u.).
- 14.00 u.-18.00 u.: promomarkt met voorstelling van de Geluwse verenigingen met volksspelenroute en doorlopendtentoonstelling van plaatselijke kunstenaars en verzamelaars in gc  De Gaper + een kinderspeeldorp met uiteenlopende animatie (springkastelen, speciale fietsjes, toertje met koets en paard, etc.).
- 18.00 u.: trekking van de winnaars van de volksspelenroute + bekroning van de origineelste/meest opvallende standen van deelnemende  verenigingen, verzamelaars of kunstenaars. 
- 20.00 u.-03.00 u.: fuif met lokaal DJ-geweld.

Meer info: www.geluweindekijker.be of willy.degroote@telenet.be - T 0475 82 21 24Organisatie:
Werkgroep ‘Geluwe Ontdekt, Ontdek Geluwe’ i.s.m. tal van Geluwse verenigingen11-12-13 18-19-20 oktober – Fototentoonstelling ‘Geluwe Anders Bekeken’

Geluwe verrassend veelzijdig vanuit diverse oogpunten bekeken. Aangevuld met vrij werk van aangesloten leden van de fotoclub KIKNU.
Waar?
gc De Gaper (Sint-Denijsplaats 11)


Organisatie:
Fotoclub KIKNU


Het Groot Geluws Kerstgebeuren

Drieluik CONCERT – KERSTSTALLENWANDELING – VERTELTHEATER

Zondag 29 december 2013

KERSTCONCERT

Kerstliederen door kinderkoor Papageno, ondersteund door een live orkest van een tiental
muzikanten. Een vrije bewerking van Carl Orff’s Weihnachtsgeschichte.

Tekstbewerking door Stijn Lernout – muziekbewerking door Rik Lefevere - kinderkoor o.l.v. Hanne

Lefevere en Katrijn Deneir.

Aanvang om 15u00 – Sint-Dionysiuskerk Geluwe

KERSTSTALLENWANDELING 

Gezinsvriendelijke winterwandeling langs diverse kerststallen in de Geluwse dorpskom. Tijdens
enkele stops onderweg kan je hartig klinken op oud en nieuw (dankzij medewerking van verschillende straatcomités)

Vertrek tussen 16u00 en 18u00 vanaf gc De Gaper (St-Denijsplaats 11, Geluwe)

Duurtijd wandeling: +/- 2u

OPROEP aan alle Geluwnaren: versier jullie raam, gevel of voortuin met sfeervolle kerstverlichting!

VERTELTHEATER (‘Het Eerste Mirakel van het Kindeke Jezus’ van Dario Fo)

Acteur JEROEN MAES (bekend van ‘Thuis’ – ‘Wat Nu Weer?’ - musical ‘Fawlty Towers’) brengt een
hilarische versie van het verhaal over de geboorte van Jezus, de komst van de drie koningen, de dreiging van Herodes en de vlucht naar Egypte.

Aanvang om 20u00 – Sint-Dionysiuskerk Geluwe

TICKETS:

- Losse tickets voor concert, wandeling (inclusief 4 drankbonnetjes) of theater: telkens € 5,00
  in VVK en € 8,00 ADD.
- Combiticket voor het drieluik: € 12,00 in VVK en € 18,00 ADD.
- Kids: 6-12 j. à 50%, < 6j. = gratis.
- VVK-punten:

o Cafés ’t Zwijntje – Het Gouden Hoofd – ‘t Krispijn
o KBC Verzekeringen Ghekiere (Beselarestraat 6, Geluwe)
o Wijnen Ignace (Ieperstraat 46, Geluwe)
o Hobbycenter Goemaere (Lourdestraat 24, Geluwe)
o Dienst Toerisme Wervik (Koestraat 63, Wervik)

Meer info: www.geluweindekijker.be - T 056 31 07 93 of 0495 44 37 70 -

 molenhoekgeluwe@hotmail.com.

Organisatie: Molenhoek Feestcomité Geluwe m.m.v. de straatcomités van de Beselarestraat /

Ieperstraat / ‘t Stroomke / ’t Zwaantje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten